Travel

3 zile în Maramureș

În weekend am străbătut plaiurile maramureșene. Înainte de a pleca în această mini-vacanță de 3 zile, am scris pe o bucată de hârtie, o „planificare” pentru a putea să vizitez tot ce mi-am propus. Multe dintre obiectivele propuse pentru a le vizita, au avut un orar bine stabilit, astfel a fost necesară planificarea de care tocmai v-am spus.

Am mai fost în Maramureș, în urmă cu 4 ani, când eram în clasa a XII-a. Din punctul meu de vedere, a fost cea mai frumoasă excursie, din perioada liceului. Am fost la Mănăstirea Bârsana, la Cascada Cailor (Munții Rodnei), am ajuns și în Baia Mare la planetariu. Mi-a plăcut atât de mult în Maramureș, încât am așteptat cu același entuziam și această vacanță, pentru a descoperi și mai multe locuri minunate.

În prima zi (vineri), am plecat din Cluj la ora 15:00, iar singura oprire, înainte de a ajunge la pensiunea la care am fost cazată, a fost la Mănăstirea Bârsana. E atât de liniște acolo… Mii de flori colorate și frumusețea acelui loc îți dădeau impresia că ai ajuns în rai. Ochii îmi străluceau când vedeam atât de multă frumusețe într-un singur loc. Credeți-mă, cuvintele nu-și au rostul pentru a descrie ce mi-a fost dat să văd, în rai. O să las fotografiile să vorbească singure, pentru că sunt convinsă că o vor face mai bine decât mine.

A doua zi, am plecat din Sighetu Marmației, locul unde am fost cazată, direct în Vișeu de Sus. Aproape că am pierdut Mocănița de la ora 10:00, cea la care aveam rezervare și bilet cumpărat, însă cu puțin efort am reușit să ajung la timp. Am mers prin Munții Maramureșului cu Mocănița și m-am bucurat de natura generoasă, care îți oferă peisaje greu de imaginat. Au fost mai multe opriri până la Paltin, locul unde timp de o oră și jumătate poți să te relaxezi, să te bucuri de natură, de liniște (nu este semnal), să mănânci, să dansezi cu maramureșenii de acolo, care abia așteaptă să ofere un spectacol turiștilor.

Mi-am făcut un prieten nou aici.După această oprire, am ajuns înapoi în Vișeu de Sus, după aproximativ două ore de mers cu Mocănița. De aici, am pornit către Borșa.

În Borșa, am luat telescaunul și am urcat sus pe munte. De acolo, am mers într-o frumoasă drumeție către Cascada Cailor, iar de acolo, pe jos, aproximativ 3,5 km până în parcare, de unde am luat mașina și am plecat înapoi în Sighetu Marmației, la pensiune, fiind deja târziu.

Ce minuni ne oferă natura…

Acestă zi a fost preferata mea, pentru că am petrecut-o în munți, ca și Heidi. M-am bucurat de mult aer curat, de munte și de minunățiile create de darnica natură.

În ultima zi petrecută în Maramureș, am fost de dimineața la Muzeul Satului Maramureșan. M-am izbit de tradițiile maramureșene și de istorie. Cât de frumos a fost! Pentru aproximativ două ore, am avut impresia că sunt într-o altă lume. Mi-aș dori o casă, ca și cele pe care le-am văzut.

Vă las și pe voi să vizitați acest muzeu.

După vizitarea muzeului, am plecat la Săpânța, pentru a vizita Cimitirul Vesel. Acest cimitir este bogat în culori, datorită crucilor mormintelor care sunt foarte colorate, iar fiecare cruce are o pictură prin care este reprezentată o scenă din viața persoanei care nu mai trăiește sau ocupația pe care a avut-o. Fiecare cruce are și versuri, prin care este descrisă povestea vieții într-un mod umoristic.

Și am pornit înapoi către casă, bucuroasă că vremea a ținut cu mine în weekend, deși se anunța ploaie în fiecare zi. Câțiva picuri de ploaie am văzut doar în Borșa, când am mers în drumeție la Cascada Cailor.

A fost una dintre cele mai frumoase vacanțe și vă recomand cu drag să mergeți în Maramureș, dacă nu ați ajuns până acum. O să vă placă, cu siguranță!

Dacă ați ajuns în Maramureș, aș dori să văd impresiile voastre în comentarii.

Cu drag,

Alexandra

20 de gânduri despre „3 zile în Maramureș”

  1. Ce tare sunt pozele si eu tocmai ce m am intors dintr o escapada in Maramures, din pacate nu am prin cea mai buna vreme, cel putin la Sapanta ne a prins o mega ploaie dar a fost foarte frumos, cu mocanita n am apucat sa mergem pentru ca ni s a parut un pic cam scumpicel .

    Apreciat de 1 persoană

  2. Minunate locuri ai văzut, pe unele am avut norocul și eu să le admir cum ar fi Cimitirul Vesel, Memorialul Durerii din Sighetu Marmației sau călătoria de basm cu Mocănița din Vișeu de Sus. Vor urma și celelalte, sper eu, într-un viitor nu foarte îndepărtat. Felicitări pentru minunatele fotografii!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.